Ouderen bieden een bijzonder waardevolle bijdrage aan de maatschappij. Ze dragen zorg voor hun kleinkinderen, vervullen de rol van mantelzorgers, doen vrijwilligerswerk, houden het verenigingsleven draaiende en geven kennis door op de werkvloer. Ze zijn de lijm van onze samenleving.
We maken werk van een leeftijdsvriendelijke gemeente. Een gemeente waarin we actief ouder
worden promoten, de ouderen voldoende blijven betrekken en met hen rekening blijven
houden in alle aspecten van het beleid. We willen ouderen ook blijven stimuleren om deel te nemen aan de samenleving en zo vereenzaming tegengaan.
Een relatief gezonde oude dag is helaas niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kunnen
vele senioren in dat geval rekenen op de hulp van familieleden en mantelzorgers,
naast professionele zorgverleners. Allen zorgen zij ervoor dat senioren zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. En ook als bestuur willen we een beleid voeren dat erop gericht is om de nodige ondersteuning en diensten te bieden die ouderen in staat stellen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Dit omvat thuiszorgdiensten, maaltijdbezorging, gezondheids- en welzijnsprogramma’s en toegang tot gemeenschapsactiviteiten.
Onze samenwerking met Ferm Thuiszorg vzw inzake het aanbieden van een sociale poetsdienst heeft bewezen een meerwaarde te zijn en biedt een geïntegreerde aanpak van de zorgnoden van de cliënten. De positieve feedback van de cliënten is een getuigenis van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de aangeboden service. Het is ons doel om samen met Ferm Thuiszorg vzw deze tevredenheid, alsook de lokale tewerkstelling, te blijven waarborgen en optimaal in te spelen op de zorgvragen. Onze maaltijdbezorgingsservice blijft een essentieel onderdeel van onze sociale ondersteuning.
Wanneer thuis wonen niet langer een haalbare optie is, kunnen assistentiewoningen een brug
vormen tussen het volledig zelfstandig wonen en een rust- en verzorgingstehuis. Deze woningen zijn ontworpen om een huiselijke omgeving te bieden, terwijl ze ook de nodige zorg en ondersteuning bieden. Hoewel de uitwerking van dergelijke projecten in handen is van de private sector, spelen we een cruciale rol in het creëren van een gunstig klimaat voor deze ontwikkelingen. Als gemeente willen we een (ruimtelijk) beleid voeren dat ontwikkelingskansen biedt voor deze woonvorm. Dankzij dit beleid konden er de voorbije jaren, met De Zavelkuil en het Kloosterhof, twee succesvolle projecten voor assistentiewoningen gerealiseerd worden.
Mantelzorgers zijn de stille helden in de zorg voor onze ouderen. De vrijwillige zorg waardoor senioren langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, is van onschatbare waarde. Het is belangrijk dat zij erkend worden voor hun inspanningen en dat we hen de ondersteuning bieden die ze verdienen. Recent hebben we de mantelzorgpremie verdubbeld tot 100 euro per jaar. Jaarlijks zetten we hen ook in de bloemetjes via een activiteit of een geschenk. Daarnaast wensen we hen ook te ondersteunen door de toegang tot informatie en training om hen te helpen bij hun zorgtaken te vergemakkelijken. Dit kan gaan om praktische handleidingen, workshops over hoe om te gaan met specifieke aandoeningen, of trainingen in het gebruik van zorghulpmiddelen.
We willen deze diensten en ondersteuning blijven bieden en verbeteren, om ervoor te zorgen dat onze ouderen de best mogelijke zorg en levenskwaliteit hebben. We geloven dat dit een essentieel onderdeel is van onze inspanningen om een zorgzame en inclusieve gemeenschap te creëren.