We geloven sterk in participatie en inspraak en willen iedereen betrekken bij het vormgeven van onze toekomst. In het verleden hebben we al bewezen dat deze aanpak werkt. Denken we maar aan de informatievergaderingen en inspraakmomenten bij wegenis- en rioleringsprojecten, het ontwerp voor de sport- en recreatiezone, de inrichting van het Getepark, de verkeersveiligheid in diverse straten, … We willen deze aanpak verderzetten. Door onze inwoners te betrekken bij belangrijke beslissingen, kunnen we samen werken aan een gemeente die aansluit bij de wensen en behoeften van iedereen.
Ook het verenigingsleven is voor ons een partner. Zij staan dicht bij hun leden, waardoor ze zeer snel noden kunnen detecteren en oplossingen en initiatieven kunnen aanreiken.
De gemeentelijke adviesraden bestaande uit betrokken inwoners en experts, bieden waardevolle inzichten en adviezen aan het gemeentebestuur over diverse beleidskwesties. Ze dragen bij aan de ontwikkeling en implementatie van gemeentelijke projecten en initiatieven. We betrekken hen nog meer bij het beleid en ondersteunen hen in hun werking. De oprichting van de kindergemeenteraad was een belangrijke stap in het betrekken van de jongere generatie bij het gemeentelijke beleid. Deze raad biedt kinderen de mogelijkheid om hun stem te laten horen en actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen die hun leefomgeving beïnvloeden. De kindergemeenteraad fungeert niet alleen als een platform voor jeugdparticipatie, maar ook als een middel om hen te inspireren en te vormen als toekomstige beleidsverantwoordelijken.
Het informeren van onze inwoners over de plannen, beslissingen en acties van het bestuur draagt bij aan een transparante en betrouwbare overheid. We hebben al stappen gezet om onze communicatie te verbeteren en uit te breiden, o.a. via sociale media. Het stelt ons in staat om snel en efficiënt informatie te delen met een groot publiek. We wensen onze aanwezigheid op sociale media verder uit te breiden om nog meer mensen te bereiken.
De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in de digitalisering van de dienstverlening, onder andere via een digitaal loket waarbij inwoners van bij hun thuis, vrijwel onmiddellijk, de gevraagde documenten of attesten ter beschikking krijgen gesteld. We zetten verder in op dergelijke digitale dienstverlening. Uiteraard kan iedereen hiervoor ook nog steeds terecht op het gemeentehuis.
Deze modernisering willen we ook voortzetten door de gemeentelijke website te vernieuwen en gebruiksvriendelijker te maken. Dit zal niet alleen de informatiedeling verbeteren, maar ook de interactie met onze inwoners versterken.
We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen even actief is op sociale media of even makkelijk toegang heeft tot digitale informatie. Daarom blijven we ook aandacht besteden aan andere vormen van communicatie en zorgen ervoor dat belangrijke informatie ook beschikbaar is in gedrukte vorm.
Terwijl de wereld steeds sneller digitaliseert, bestaat er een risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare en moeilijk bereikbare groepen of bij mensen met minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. Via een subsidieproject bieden we reeds een wekelijkse digipunt aan in de gemeentelijke bibliotheek. In het digipunt kunnen inwoners gratis terecht met hun vragen over de computer, gsm, tablet, … De digipunt-medewerkers bieden hen oplossingen voor verschillende online problemen. We bekijken samen met alle partners om deze gratis service te continueren.