De effecten van de klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en tegelijk ook meer en meer confronterend. Het is belangrijk dat we samen de handen uit de mouwen steken om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. De overheid heeft hierin een tweeledige rol: Vooreerst is er de eigen voorbeeldfunctie. Daarnaast stimuleert de overheid ook inspanningen van haar eigen burgers en bedrijven. Immers, alleen wanneer we allemaal samenwerken, zullen we in ons opzet slagen. Door deze gezamenlijke inspanningen streven we naar een klimaatneutrale en toekomstbestendige gemeente.
De gemeente Linter ondertekende daarom de Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Samen met de TGV-gemeenten werd een intergemeentelijk klimaatactieplan opgesteld om de doelstellingen te behalen.
Wij willen bijdragen aan de realisatie van de ambitieuze doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. We nemen maatregelen die gericht zijn op vergroening en de aanplant van extra bomen, het stimuleren van duurzame renovaties en hernieuwbare energie, het bevorderen van duurzame mobiliteit en de creatie van opvangcapaciteit voor hergebruik, buffering en infiltratie van hemelwater.
We engageren ons om tegen 2030 een primaire energiebesparing van 26,4% t.o.v. 2019 in de eigen gebouwen en technische infrastructuur van het lokaal bestuur te realiseren. De CO₂-uitstoot van onze eigen gebouwen, de technische infrastructuur én de eigen mobiliteit willen we tegen 2030 reduceren met 40,3% ten opzichte van referentiejaar 2019.
De plaatsing van 240 zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de gemeentelijke basisschool De Zandloper waren een belangrijke stap in het behalen van de reductiedoelstellingen. We bekijken de mogelijkheden om nog meer gemeentelijke gebouwen te voorzien van zonnepanelen.
De voorbij jaren werd gestart met de verLEDding van de openbare verlichting. Reeds 73,66% van de openbare lichtpunten in Linter werd omgeschakeld naar energiezuinige LED-lampen. We zetten deze transitie verder zodat alle lichtpunten uiterlijk in 2028 uitgerust zijn met LED-lampen. We zetten ook verder in op het omvormen van de traditionele verlichting in onze gebouwen naar LED-verlichting, zoals we reeds eerder deden in het gemeentehuis.
Elektrische en hybride wagens spelen een cruciale rol in de transitie naar een duurzame mobiliteit. Dit impliceert ook de noodzaak aan voldoende laadinfrastructuur. Als bestuur spelen we in op de huidige behoeften, maar anticiperen we ook op de toekomstige groei van elektrische en hybride voertuigen. Daarom plannen we om het aantal publieke en semi-publieke laadpalen in onze gemeente uit te breiden.