Het debat over gemeentefusies is complex en roept uiteenlopende reacties op. Enerzijds zijn er degenen die pleiten voor schaalvergroting en efficiëntiewinsten, terwijl anderzijds lokale identiteit en autonomie hoog in het vaandel worden gedragen.
Team Burgemeester Linter is geen voorstander van verplichte fusies. Lokale autonomie en nabijheid tot de burger zijn van groot belang. Gedwongen samenvoegingen kunnen de unieke kenmerken van elke gemeenschap aantasten en weerstand oproepen.
Hoewel we geen voorstander zijn van verplichte fusies, merken we dat de Vlaamse Overheid via haar beleid druk uitoefent om schaalvoordelen te realiseren en gemeentebesturen dusdanige voorwaarden oplegt dat een fusie met andere gemeenten impliciet wordt afgedwongen.
Indien een fusie onvermijdelijk zou worden, pleiten we voor een fusie met gelijkaardige plattelandsgemeente(n). Deze gemeenten hebben vaak een sterke lokale identiteit en hechte gemeenschappen. Het behoud van die eigenheid is cruciaal. Elke gemeente moet ruimte krijgen om haar specifieke karakter te behouden. Het is van essentieel belang dat in elke gemeente de dienstverlening aan de inwoners wordt gegarandeerd en dat er blijvende aandacht is voor beleid, investeringen en sociale leven.
Ondanks ons verzet tegen verplichte fusies, erkennen we het belang van intergemeentelijke samenwerking op bepaalde weloverwogen projecten om onze gemeente te versterken en duurzame oplossingen te realiseren. Een goed voorbeeld hiervan is ons intergemeentelijk recyclagepark, dat heeft geleid tot een efficiëntere afvalverwerking en -recycling. En ook de samenwerking rond noodplanning met omliggende gemeenten heeft onze capaciteit om te reageren op noodsituaties aanzienlijk versterkt. Door gezamenlijke projecten op te zetten, kunnen we niet alleen kosten besparen, maar ook de kwaliteit van onze dienstverlening verbeteren.