Landbouw vormt een cruciale pijler van onze strategische sectoren en verdient daarom voortdurende aandacht van alle beleidsniveaus. De landbouw in Vlaanderen, en evenzeer deze in Linter, behoort tot de meest duurzame ter wereld. Er worden door onze landbouwers enorme inspanningen geleverd en net daarom is het belangrijk dat we bewust kiezen voor de lekkere en gezonde voeding van bij ons.
Onze Linterse landbouwers zijn koplopers inzake korte keten, waarbij de producent en de consument direct met elkaar in contact staan, zonder tussenkomst van derden. Linter heeft meerdere korte keten ambassadeurs. Niet voor niets werden drie van hen reeds winnaar van de Korten Keten Kop van de Provincie Vlaams-Brabant.
Het belang van de korte keten en een duurzaam afzetsysteem mag niet onderschat worden en heeft belangrijke voordelen. Het zorgt voor een eerlijkere prijs voor de producent, de consument krijgt verse en kwalitatieve producten rechtstreeks van de boerderij, het bevordert de lokale economie en vermindert de CO2-uitstoot door het verminderen van transportafstanden.
We investeren verder in de korte keten en stimuleren duurzame afzetsystemen, onder andere door het nemen van initiatieven die de directe verkoop bevorderen. Ook educatie aan kinderen en jongeren over de oorsprong van hun voeding en de inspanningen van de land- en tuinbouwer voor een duurzame productie een bijdrage leveren aan de verschuiving naar een duurzamer afzetsysteem. Samen met alle relevante partners organiseren we daarom boerderijklassen en werken we een educatief aanbod uit inzake landbouw en korte keten.
In dit duurzaam kader wordt door de landbouwer ook de hand uitgereikt naar de natuur. Een hedendaagse boer is zich meer dan ooit bewust om de klimaatproblematiek te omarmen en mee naar oplossingen te zoeken. Onze groene gemeente wordt mee gekleurd door de landbouw, die een belangrijke schakel is tussen mens en natuur. Dit moeten we blijven koesteren. Als gemeente willen we een bruggenbouwer zijn tussen landbouw, natuur en organisaties die het natuurlijk erfgoed en landschap mee vorm geven.