Wateroverlast voorkomen

Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon met meer neerslag in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien zal de intensiteit van de buien toenemen waardoor buien met korte en intense neerslag afgewisseld zullen worden door langere en drogere periodes.

De voorbije jaren hebben we reeds meerdere stappen gezet om in te spelen op de gevolgen van de klimaatverandering. Door verder proactief te investeren in klimaatadaptieve maatregelen, zorgen we ervoor dat onze gemeente beter bestand is tegen de uitdagingen van de toekomst.

Mede op initiatief van de gemeente Linter zijn meerdere gemeenten in de Getevallei en de Vlaamse Milieumaatschappij een nauwe samenwerking aangegaan om met een totaalplan “Ruimte voor de Kleine en de Grote Gete” de Getestreek beter te wapenen tegen overstromingen.

Er zijn knelpunten in het volledige stroomgebied van de Getes, maar de grootste overstromingen en schade vinden plaats in de meer stroomafwaarts gelegen valleigebieden. Ook Linter kent enkele knelpunten langsheen beide Getes. Door de beschikbare ruimte in de stroomopwaartse valleigebieden beter te benutten, kunnen we eventuele schade in de toekomst beperken. De maatregelen in de ene gemeente ondersteunen een kleiner overstromingsrisico in de andere gemeenten. Voorbeelden van maatregelen zijn de aanleg van beschermingsdijken om lokaal woningen te beschermen en de verlaging van dijken naast de Gete om de waterberging in de vallei te verbeteren.

Het zoeken naar de juiste maatregel voor elke locatie is maatwerk waarbij afgestemd wordt op de natuurdoelstellingen en het landbouwgebruik in de valleigebieden en gezocht wordt naar win-wins. De projecten worden verder voorbereid en geconcretiseerd met participatie van de lokale actoren. De komende jaren werken we samen met de VMM aan de uitrol op het terrein van diverse maatregelen.

Daarnaast zullen we samen met onze partners, waaronder de provincie Vlaams-Brabant, de Watering van de Grote Gete en de Watering van de Kleine Gete, gerichte acties ondernemen om de waterafvoer en waterbeheersing via de grachten en beken te verbeteren.

We zetten verder in op erosiebestrijdingswerken waarbij we water- en sedimentafvoer zo hoog mogelijk in het stroomgebied bufferen en op die manier modderoverlast beperken (bv. aanleg dammen, bufferbekkens, grasgangen, …). Drie erosiebestrijdingsprojecten krijgen steeds meer vorm. Weldra starten de werken voor de aanleg van een erosiepoel en buffergracht die zullen bijdragen tot het beperken van het risico op modder- en wateroverlast in de omgeving van de Ransbergstraat. Voor een gelijkaardig project in de omgeving van de Langstraat werden de gronden reeds verworven en kan overgegaan worden tot het aanstellen van een aannemer. Tot slot werkt de erosiecoördinator aan een ontwerp om ook de voormalige site van WS Wommersom in te zetten in de strijd tegen water- en modderoverlast. Voor al deze projecten doen we maximaal beroep op subsidies van de Vlaamse Overheid en de provincie Vlaams-Brabant.

We voorzien subsidies voor individuele waterpreventieve maatregelen van inwoners, verenigingen of bedrijven, die als doelstelling hebben bestaande gebouwen te beschermen tegen schade door overstromingen.

Als bestuur geven we zoveel als mogelijk het goede voorbeeld inzake ontharding. Bij de herinrichting van de diverse dorpspleinen hebben we bewust gekozen voor minder verharding en meer groene ruimtes. Dit draagt niet alleen bij aan een aangenamere leefomgeving, maar helpt ook om wateroverlast te verminderen. We willen onze inwoners bewustmaken van de klimaatproblematiek en hen stimuleren om zelf ook stappen te ondernemen. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, groendaken aan te leggen en daar waar mogelijk te ontharden, kunnen we samen een groot verschil maken.