Een aangename en leefbare gemeente is ook een gemeente waar iedereen zich veilig voelt en waar respect voor elkaar centraal staat. Daarom zetten we ons verder in om inbraken te voorkomen, drugsgebruik en alcoholmisbruik tegen te gaan en de verkeersveiligheid te verbeteren.
De nieuwe politiezone Getevallei, de samenwerking tussen Landen, Linter, Zoutleeuw, Hoegaarden en Tienen, die operationeel is sinds januari 2019, heeft voor een optimalisering van de werking van de politie gezorgd. Door de samenwerking zijn er nu permanent minstens 3 interventieploegen actief, alsook verschillende piekploegen.
Sinds de opstart van de nieuwe zone kent de politiezone een sterk dalende trend in de inbraakcijfers. Samen met de politiezone blijven we ons sterk inzetten op het voorkomen en bestrijden van deze inbraken om zo rechtvaardigheid te creëren voor de slachtoffers. De politiezone beschikt over een specifiek team dat elke inbraak stelselmatig gaat onderzoeken. Deze aanpak is al zeer succesvol gebleken in verschillende dossiers waarbij daders gelinkt kunnen worden aan verschillende inbraken die gepleegd werden in onze politiezone.
Ook de goede samenwerking met de WhatsApp-buurtpreventienetwerken dragen bij aan deze mooie resultaten. Hiermee zetten wij maximaal in op sociale controle, het algemeen veiligheidsgevoel en de leefbaarheid in al onze dorpen. Via deze netwerken kunnen verdachte omstandigheden in de woonomgeving onmiddellijk gedeeld worden met andere groepsleden/buurtgenoten én met de politie, waardoor misdaden vermeden kunnen worden en daders sneller opgespoord kunnen worden. Op die manier zijn we de extra ogen en oren van de politie. De verschillende signalisatieborden van de buurtpreventienetwerken werken daarnaast ook preventief om criminelen op afstand te houden. Bovendien kan een goed draaiende buurtpreventiegroep het samenhorigheidsgevoel versterken.
Een politie die dicht bij de burgers staat, is essentieel voor het behoud van veiligheid en orde in onze gemeenschap. De wijkagenten spelen hierin een cruciale rol. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het handhaven van de wet, maar ook voor het opbouwen van relaties met de burgers, het begrijpen van hun zorgen en behoeften, en het werken aan oplossingen die de veiligheid en het welzijn van de gemeenschap verbeteren. We zetten ons daarom in voor het behoud van de wijkkantoren en de versterking van de rol van de wijkagent. Dit zal niet alleen bijdragen aan de veiligheid en het welzijn van onze burgers, maar ook aan de opbouw van een sterkere, meer verbonden gemeenschap.
Verkeersveiligheid is een complexe uitdaging die een zorgvuldige en doordachte aanpak vereist. De zoektocht naar gepaste maatregelen is niet altijd evident. Elke straat, elke wijk heeft zijn eigen unieke kenmerken en uitdagingen. Daarom geloven we in de kracht van dialoog en samenwerking. We overleggen actief met bewoners van straten waar problemen zijn en streven naar consensus over eventuele maatregelen.
We kijken ook steeds naar infrastructurele maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen of renoveren van voet- en fietspaden, het verbeteren van oversteekplaatsen of het herinrichten van gevaarlijke kruispunten. Na de energiecrisis hebben we de openbare verlichting ‘s nachts opnieuw laten branden. We zullen er voor zorgen dat dit zo blijft om de veiligheid en het comfort van onze inwoners te waarborgen. We spelen wel in op de mogelijkheid om de lichten ’s nachts te dimmen naar een lager niveau dat toch voldoende licht garandeert.
Daarnaast investeren we in alternatieve veilige verbindingen voor voetgangers en fietsers. We hebben reeds heel wat trage wegen met een verkeersveilige meerwaarde of recreatieve functie opgewaardeerd. We zetten deze inspanningen verder om zo het trage wegenplan, dat via een participatietraject tot stand kwam, verder uit te voeren. Ook voor fietsers kan de aanleg of renovatie van fietspaden langsheen alternatieve wegen een meerwaarde zijn. Een recent voorbeeld is de aanleg van de tweesporenbeton in de Maria Roosestraet. Dit vormt een veilig alternatief voor fietsers, in plaats van de drukke Waterhofstraat. Hiermee vervolledigden we ook de Noord-zuidverbinding voor fietsers. Bij het Vlaams Gewest blijven we aandringen op de aanleg van fietspaden langsheen de Landenstraat en de Geldenakenstraat.
Het bevorderen van een goede verkeerseducatie en een klimaat van hoffelijkheid in het verkeer vormt een belangrijk onderdeel van ons beleid. Kennis en bewustzijn over verkeersregels en -veiligheid, respect voor andere weggebruikers en geduld in het verkeer zijn essentieel om ongelukken te voorkomen. Daarom zullen we investeren in educatieve programma’s en campagnes om onze burgers, jong en oud, te informeren en te sensibiliseren over veilig verkeersgedrag en om het bewustzijn over de gevaren van rijden onder invloed van drugs en alcohol te vergroten.
Ondanks de inspanningen om verkeersveiligheid te bevorderen door middel van infrastructuur, educatie en bewustwording, zijn er situaties waar handhaving nodig is om de veiligheid op onze wegen te garanderen. We werken daarom samen met de politie om overdreven snelheid en ongepast gedrag in het verkeer met controles aan te pakken.
We hebben op een aantal strategische locaties trajectcontrolesystemen met ANPR-camera’s geïnstalleerd, waarmee snelheidsovertredingen gedetecteerd en gesanctioneerd kunnen worden met GAS-boetes, met als doelstelling het matigen van de snelheid van het doorgaand verkeer en zwaar vervoer. Deze maatregel heeft zich bewezen als zeer effectief, het aantal overtredingen is spectaculair gedaald, wat bijdraagt aan de leefbaarheid en veiligheid op deze strategische trajecten. We zullen het ook mogelijk maken voor de politie om de beelden van deze camera’s te gebruiken voor het opsporen en vervolgen van strafrechtelijke feiten, zoals diefstal en inbraken. Uiteraard zullen we dit doen met de grootste zorg voor de privacy. De opbrengsten van GAS5 zullen we herinvesteren in maatregelen die de verkeersveiligheid ten goede komen.
Eigenaars van bepaalde vrachtwagens moeten een kilometerheffing betalen voor het gebruik van de autosnelwegen en bepaalde gewest- en gemeentewegen. Om de kosten van de kilometerheffing te vermijden, heeft doorgaand vrachtvervoer alternatieve routes door onze dorpskernen gezocht, wat heeft geleid tot extra belasting en verstoring van de rust en veiligheid. Daarom pleiten wij bij de hogere overheid voor een herziening van het huidige systeem van de kilometerheffing. We geloven dat een eerlijker en doordachter systeem kan worden ontworpen dat rekening houdt met de impact op de dorpskernen.