Ruimtelijk beleid en woonbeleid op maat van het platteland

Onze samenleving verandert. De bevolkingsgroei en gewijzigde demografische evoluties maken dat de vraag naar betaalbare, kwaliteitsvolle woningen stijgt. Het is daarbij essentieel om strategisch te plannen om ervoor te zorgen dat onze gemeente zich op een duurzame manier ontwikkelt.

Een aspect van ons ruimtelijk beleid is het verhogen van het ruimtelijk rendement. Dit betekent dat we meer doen met dezelfde ingenomen oppervlakte, door bijvoorbeeld bestaande gebouwen te herbestemmen en compacter te bouwen waar mogelijk. Op deze manier kunnen we de beschikbare ruimte optimaal benutten zonder het open landschap onnodig aan te tasten.

Tegelijkertijd is het essentieel om woongelegenheid met een landelijk karakter te waarborgen. Dit betekent dat we bij nieuwe projecten en herontwikkelingen rekening houden met de bestaande dorpsstructuur en het groene karakter van onze gemeente.

Ons woonbeleid richt zich ook op het creëren van betaalbare en diverse woonmogelijkheden voor alle inwoners. We streven ernaar om een mix van woningtypes aan te bieden die voldoen aan de behoeften van verschillende doelgroepen.

Het verhogen van de renovatiegraad van het woningpatrimonium draagt bij tot een verbeterde veiligheid, woonkwaliteit en energiezuinigheid. Om eigenaars met beperkte financiële mogelijkheden niet in de kou te laten staan, zetten we verder in op instrumenten zoals het Noodkoopfonds en subsidieretentie. In deze tijd van hoge energieprijzen en groeiende energiearmoede is het nog belangrijker geworden om deze gezinnen zo snel mogelijk structureel te helpen.

Met het Noodkoopfonds ondersteunen we huishoudens die deels uit noodzaak, door een gebrek aan degelijke en betaalbare private en sociale huurwoningen, een kwalitatief minderwaardige woning aangekocht hebben, zonder de mogelijkheid er financiële middelen in te investeren om de woning op een goed kwaliteitsniveau te brengen. Via dit fonds worden er renteloze leningen verstrekt voor de renovatie van de woning. Doordat de aflossing van deze lening pas na 20 jaar wordt opgestart, is deze specifieke financieringsvorm draaglijk voor de meest kwetsbare eigenaar-bewoners.

Subsidieretentie is een renovatielening met uitgestelde terugbetaling aan eigenaar-bewoners met beperkt inkomen en weinig financiële reserve. De lening hoeft pas te worden afgelost wanneer de woning wordt verkocht, geschonken of verhuurd. Dit stimuleert huiseigenaren om hun woningen te verbeteren, zelfs als ze beperkte financiële middelen hebben.