EcoWerf pakt samen met Geetbets, Linter en Zoutleeuw het zwerfvuil in de fruitplantages aan

Zaterdag 26 april 2025 onthulde EcoWerf samen met het bestuur van Geetbets, Linter en Zoutleeuw enkele opvallende vuilnisbakken én 6 wandel- en fietsroutes. Samen met het sensibiliseren van de seizoenarbeiders, zwerfvuilopruimacties en handhaving op de wandel- en fietsroutes kadert deze actie in een project om het zwerfvuil in de fruitplantages te laten dalen met 20%. Wandelaars en fietsers worden zo uitgenodigd om te genieten van de natuur én mee zorg te dragen voor een nette omgeving.

Zaterdag 26 april onthulde EcoWerf samen met het bestuur van Geetbets, Linter en Zoutleeuw enkele opvallende vuilnisbakken én 6 wandel- en fietsroutes. Samen met het sensibiliseren van de seizoenarbeiders, zwerfvuilopruimacties en handhaving op de wandel- en fietsroutes kadert deze actie in een project om het zwerfvuil in de fruitplantages te laten dalen met 20%. Wandelaars en fietsers worden zo uitgenodigd om te genieten van de natuur én mee zorg te dragen voor een nette omgeving.

Gratis fruit in ruil voor afval

Met de steun van Mooimakers, zet EcoWerf voor de derde keer een project op om zwerfvuil te verminderen. Wie dit voorjaar wandelt of fietst in de Hagelandse fruitstreek, komt enkele opvallende vuilnisbakken tegen. Die zijn geplaatst door EcoWerf, tussen de fruitgaarden van Geetbets, Linter en Zoutleeuw, die meewerken aan het project. De Materialenbank maakte de vuilnisbakken van oude fruitkisten van een lokale fruitteler. Door de aantrekkelijke vuilnisbakken kunnen passanten pmd, restafval en gft juist sorteren én moet het zwerfvuil met 20% doen dalen. Een circulaire en sociale oplossing die perfect past in het landschap én zwerfvuil tegengaat. “En er zit nog een extraatje aan”, vult schepen van milieu Danny Ruysen van Geetbets aan: “Wie er z’n afval correct weggooit, mag een gratis appel of peer meenemen via het luikje aan de bak. Een kleine beloning voor een kleine inspanning en een propere buurt. Fruit op? Dan kan het klokhuis na de wandeling of fietstocht meteen juist gesorteerd worden bij het gft in de vuilnisbak.”

Samen naar minder zwerfvuil, op basis van slimme metingen en andere acties

Intussen waakt EcoWerf over de zwerfvuilhoeveelheid op de 3 wandel- en 3 fietsroutes tussen de fruitgaarden. In september 2024 voerde EcoWerf gedurende vier weken enkele zwerfvuilmetingen uit langs de 6 wandel- en fietsroutes in Geetbets, Linter en Zoutleeuw. In totaal werden er 6.146 stuks zwerfvuil geruimd, die voornamelijk op enkele hotspot te vinden waren. De samenstelling van het zwerfvuil bestond voornamelijk uit 31% pmd (verpakkingen van voeding en drank) en 48% restafval. Bijna de helft van het restafval bestond uit peuken. Deze gegevens maken het mogelijk om gericht acties te ondernemen op de hotspots én de doelstelling om het zwerfvuil op deze routes met 20% te laten dalen, vast te leggen. Vanaf 26 april wordt het zwerfvuil op de routes wekelijks opgeruimd. EcoWerf en de lokale besturen zorgen ook voor de sensibilisatie van de seizoenarbeiders door middel van infosessies over correct sorteren. Daarnaast wordt er in het najaar door de 3 lokale besturen op de wandel- en fietsroutes gehandhaafd op zwerfvuil.

Niet zomaar een vuilnisbak

Vanuit haar circulaire standpunt, ontwierp EcoWerf samen met Materialenbank Leuven een vuilnisbak, gemaakt van het hout van oude fruitkisten van fruitteler Jan van Vanco Fruit in Linter. “We zijn trots dat we zo’n betrokken fruittelers hebben, die hiermee niet alleen bijdragen aan dit zwerfvuilproject, maar ook illustreren hoe circulaire oplossingen samen kunnen gaan met sociale tewerkstelling”, zegt schepen van Omgeving Andy Vandevelde uit Linter.

De medewerkers van Wonen en Werken (een sociale onderneming die mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan een duurzame job helpt) haalden de paloxen zorgvuldig uit elkaar om er nadien een uniek pronkstuk van te maken. Zo past de vuilnisbak in het landschap van de fruitplantages én biedt het passanten een oplossing voor hun afval aan. Meteen is de palox-vuilnisbak ook het startpunt van een zwerfvuilarme route. Via de QR-code op de vuilnisbak, komen bezoekers terecht bij de 6 routes in de Komoot-app. “Wandelaars en fietsers worden zo uitgenodigd om te genieten van de natuur én mee zorg te dragen voor een nette omgeving” Over gans de Getevallei wachten plaatselijke handelaars en horecazaken jullie op om onze streekproducten te promoten en te laten smaken”, besluit schepen van milieu Raf Lambeets uit Zoutleeuw.

Dankzij de samenwerking tussen EcoWerf en de drie gemeenten wordt een brede regio mee opgenomen in dit project. Zo werkt EcoWerf, samen met haar partners, aan een zwerfvuilvrije omgeving.

Alle wandel- en fietsroutes zijn te vinden in de Komoot-app.